Пеларгонията няма да умре без резитба. И, без съмнение, ще цъфти

...
Пеларгонията няма да умре без резитба. И, без съмнение, ще цъфти
Коментари Харесай

Как се подрязва Мушкатото през март, за да ви радва с богат цъфтеж и нови съцветия! /СНИМКИ/

Пеларгонията няма да почине без резитба. И, без подозрение, ще цъфти до лятото. Но какъв брой декоративно ще бъде това растение, зависи единствено от твърдостта на духа и ръката на собственика .

Останал без пролетна прическа, Мушкатото може да се трансформира в продължен и аморфен шубрак. Тъй като през зимата междувъзлията се простират и новите издънки са съсредоточени основно върху върховете на старите клони, избирам да върша резитба на пеларгонията всяка пролет.

Не я жалете! Растението съвършено толерира резитбата и, бързо обраствайки, е признателно за подстригването. Ако е направено вярно

Възрастта на растението няма значение. Колкото по-рано започнете да образувате шубрак, толкоз по-лесно е по-късно. Следователно схемата е подобаваща както за млади резници, по този начин и за пеларгония на честна възраст, както в моя случай.

Но има изключения: кралски и благ пеларгонии. Те правят пъпките през зимата и се прави резитба през есента, а не напролет. Пеларгониите с проблематични корени също не би трябвало да се подрязват.

Кога да режете пеларгония напролет

Средното време е границата на февруари и март . Активността на слънцето към този момент е повишена задоволително, с цел да се изчакат мощни издънки. Ако се подрязват рано, дългите издънки ще порастват под неприятна зимна светлина. Ако го извършите късно – рискувате да останете без разцвет „ до началото на сезона “.

Стъблото на пеларгонията се състои от междувъзлия и възли. Всеки възел е евентуална спяща пъпка, подготвена да прерасне в свежа издънка. Той е това, от което се нуждаем.

Намирането на възлите на пеларгония не е мъчно. Те наподобяват на линии, постоянно покрити със сухи люспи. Някога тук е растял лист:

Подрязването се прави след 4-5 междувъзлие на всеки клон.

По този метод, растението не се източва прекомерно доста на височина и от всички спящи пъпки под мястото на прищипване, излизат нови клонки. Така, те оформят едно доста по-компактно и по-пищно храстче. Това оказва помощ и за образуването на нови съцветия.

Какво да вършиме след резитбата на пеларгония

Поставете на слънчево място . Светлината е най-хубавият стимулатор на растежа.
Ако не желаете да се задоволите единствено с милостта на пролетното слънце, подхранете пеларгония с азотен тор .

След резитбата незабавно прехвърлям растението в нова, малко по-голяма саксия. 
Първият път поливайте мушкатото доста деликатно. То е загубило съвсем всички листа, които изпаряват влагата. Следователно, огромен размер вода несъмнено е ненужен.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР